Get Adobe Flash player

Za financiranje modernizacije cesta uveden prirez porezu na dohodak


Općinsko vjjeće Općine Radoboj na sjednici održanoj 18. prosinca 2018. godine donijelo je odluku o uvođenju prireza porezu na dohodak u visini od 8%. Prihodi od prireza porezu na dohodak koji će se uprihodovati u naredne tri godine utrošiti će se u modernizaciju nerazvrstanih cesta odnosno za asfaltiranje dotrajalih i oštećenih nerazvrstanih cesta. U tom se razdoblju za modernizaciju nerazvrstanih cesta planira izdvojiti 3.500.000 kuna – oko 500.000 kuna godišnje od sredstava prireza poreza na dohodak, a ostatak iz ostalih sredstava proračuna Općine Radoboj.

Uvođenje prireza porezu na dohodak regulirano je Zakonom o lokalnim porezima, a obveznici plaćanja prireza porezu na dohodak su svi obveznici poreza na dohodak s prebivalištem ili uobičajenim boravištem na području općine Radoboj. To znači da će prirez plaćati stanovnici Općine Radoboj koji ostvaruju pravo na plaću ili mirovinu, ali samo oni koji plaćaju porez na dohodak. Primjerice, oni stanovnici koji imaju mjesečna primanja do 3.800 kuna prirez neće plaćati, oni koji imaju neto plaću u iznosu od 4.000 kuna, a nemaju olakšice na djecu plaćati će mjesečno 5,18 kuna, oni s primanjima od 6.000 kuna 57,02 kuna, a ako imaju djecu 11,66 kuna i tako redom do onih s višim i visokim primanjima na primjer ako imaju plaću od 14.000 kuna, plaćati će mjesečno prirez u iznosu od 264,36 bez djece, a oni s olakšicom za djecu 219,01 kuna jedno dijete, odnosno 154,21 kunu ako imaju dvoje djece. Što se tiče umirovljenika, oni koji imaju mirovine manje od 3.800,00 kuna ne plaćaju porez na dohodak, pa tako ni prirez.

Uvođenje prireza porezu na dohodak zakonski je omogućeno već dugi niz godina, a do sada ga je propisalo 217 općina i 102 grada. Uvođenjem prireza godišnje će se prikupiti oko 500.000,00 kuna i to će se namjenski utrošiti za asfaltiranje i modernizaciju nerazvrstanih cesta. Popis cesta koje će se asfaltirati u narednom razdoblju utvrditi će Komisija za ceste i Općinsko vijeće Općine Radoboj, a sa asfaltiranjem se planira započeti već u drugoj polovici ove godine te bi se u iduće dvije godine sanirale sve dotrajale ceste naše općine. Općina Radoboj će i dalje svoje projekte, pa tako i rekonstrukcije i sanacije nerazvrstanih cesta prijavljivati na sve natječaje za dobivanje pomoći koji će biti raspisani kao što je to činila i do sada, kako bi ovim projektom obuhvatili što više prometnica i kako bi što prije naše ceste obnovili na dobrobit svih mještana koji svakodnevno koriste naše prometnice.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Korona virus

corona

Općina prijatelj djece

NK Radoboj

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.