Održane projektne aktivnosti u mjesecu veljači


Radobojski umirovljenici vježbaju, kuhaju, slušaju zanimljiva predavanja!

 

Projekt „Aktivni i nakon 65-e!“ uključuje čitav niz besplatnih aktivnosti namijenjenih osobama s navršenih 65 godina i više koje imaju prebivalište na području Općine Radoboj.

Projekt se u potpunosti financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.476.024,37 kn i traje dvije godine, do 21. srpnja 2022. godine. Projekt provodi Općina Radoboj u suradnji s projektnim partnerima Centrom za socijalnu skrb Krapina, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina i Muzejom Radboa.


Kroz projekt je dostupno pohađanje mnogih zanimljivih aktivnosti gdje se za svakoga može naći nešto interesantno,  ovisno o vlastitim željama i potrebama. Dolaskom na kreativne radionice polaznici imaju priliku pokazati svoje vještine i sudjelovati u izradi prigodnih ukrasa i dekoracija i socijalizirati se igrajući društvene igre, poput kartanja, šaha i slaganja puzzli. Također, tu su i kulinarske radionice gdje se polaznicima pruža prilika da pripreme jelo po izboru i razmijene recepte, informatičke radionice koje uključuju učenje osnova korištenja tableta i laptopa, mnoga zanimljiva i edukativna predavanja na temu fizičkog i psihičkog zdravlja te sportsko rekreativne radionice na kojima se, svaki tjedan ide u šetnju ili vježba uz nadzor stručne osobe.

Osim navedenih radionica, projektom su predviđene i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, odlazak na kupanje u Krapinske toplice, kao i odlaske u kino i kazalište te organizaciju izleta na atraktivne lokacije diljem Hrvatske.

 Kroz planirane aktivnosti projekta, mještani imaju mogućnost sudjelovanja u mnogim zanimljivim radionicama čime im se pruža jedinstvena prilika da se uključe u društveni i kulturni život zajednice, nauče nešto novo i obogate svoje slobodno vrijeme.

Mjesec studeni prošle godine je označio početak održavanja prvih informatičkih i kreativnih radionica uz uvodno predavanje djelatnica Centra za socijalnu skrb Krapina na temu gerontologije.

Uzrokovano pogoršanjem epidemiološke situacije u prosincu se polaznicima radionica pružila mogućnost rada od kuće u udobnosti njihovoga doma, a s dolaskom nove 2021. godine i popravljanjem epidemiološke situacije, uslijedio je nastavak održavanja radionica. Održala se keramička radionica gdje se polaznike, uz stručnu podršku i demonstraciju majstora, uvelo u tajne izrade keramike oblikovanjem gline na lončarskom kolu. Također, za polaznike radionica se organizirao posjet Muzeju Radboa gdje su imali priliku upoznati se s prošlošću radobojskog kraja te razgledati bogatu zbirku muzejskih eksponata u vidu vrijednih fosilnih, arheoloških i rudarskih nalaza. Održana je i edukativna radionica na temu „Pozitivna komunikacija“ gdje su polaznici imali priliku pratiti video prezentaciju edukativnog predavanja izrađenog od strane partnera Općine na projektu Centra za socijalnu skrb Krapina. U izvedbi radionice je bio uključen i informatički dio, jer su polaznici putem tableta i laptopa učili o načinima i mogućnostima pretraživanja interneta.  Od strane Centra za socijalnu skrb održano je  i predavanje „Mentalno zdravlje u doba pandemije“ i Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju“.

Edukativna predavanja kojima polaznici imaju priliku prisustvovati su raznovrsna i vrlo korisna.

Saša Radulović, cijenjeni aromaterapeut održao je predavanje na temu „Blagodati aromaterapije kod starijih ljudi“, na kojem su polaznici imali prilike doznati o pozitivnom učinku korištenja eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti. Krenulo se i sa održavanjem sportsko-rekreativnih radionica koje se odvijaju pod stručnim vodstvom trenera koje uključuju tečaj nordijskog hodanja, vježbe fleksibilnosti, vježbe ravnoteže i snage, vježbe na spravama i planinarenje. Sve vježbe na radionicama se izvode u skladu s fizičkim mogućnostima sudionika, a trener prati i nadzire ispravnost izvođenja vježbi.

Svaki tjedan se održi i nova kreativna radionica. Kako je veljača u znaku zaljubljenih polaznici su izrađivali prigodne ukrase nadahnute Valentinovim. Također, izrađivao se i nakit od perlica poput narukvica i ogrlica, cvijeće od krep papira i mnogi drugi ukrasi. Sa održavanjem počele su i kulinarske radionice za što polaznici koriste potpuno opremljenu kuhinju na katu DVD-a u Radoboju. Jedanput tjedno pripremi se neko fino jelo po izboru  za čiju pripremu se osiguraju potrebne namirnice. Tako su kuhinjom do sada prošli mirisi domaćih štrukli i kiflica, ukusnog voćnog biskvita, gulaša, kremšnita, krafni i fritula i drugih finih poslastica. Polaznici radionica na raspolaganju imaju i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, a u planu su odlasci u kino i kazalište te organizacija izleta. Uz stalno održavanje radionica dostupne su i raznovrsne okrijepe, a svakome se pruža jednaka prilika da se uključi u aktivnost koja ga zanima. Kroz dolazak na radionice, zajedničko druženje i vježbanje se stvaraju mnoge divne uspomene, obogaćuje društveni život polaznika čime se posljedično ostvaruje krajnji cilj projekta, a to je povećanje kvalitete njihova života. Sukladno preporukama, prostor se redovito provjetrava, a nakon svake radionice vrši se dezinfekcija radnih površina i toaleta. Naglašavajući sigurnost polaznika, radionice se održavaju s ograničenim brojem sudionika, upravo zbog preventivnih razloga uzrokovanih opasnošću od koronavirusa.

U ožujku nastavljamo sa daljnjim aktivnostima, a sam raspored  aktivnosti pogledajte na sljedećoj poveznici;

 Plan aktivnosti za mjesec ožujak 

Raspored i termine svih radionica možete vidjeti na internetskoj stranici Općine Radoboj, poveznici  "Aktivni i nakon 65-e!  i društvenim mrežama .

Predbilježbe na korištenje  dostupnih i ujedno i besplatnih usluga  obavljaju se kod Voditelja dnevnih aktivnosti projekta Alena Strahineca na broj telefona 099/3469-009.

Predbilježite se, doznajte više o projektu i projektnim aktivnostima i sudjelujete u radionicama!

  • Foto_1
  • Foto_2
  • Foto_3
  • Foto_4
  • Foto_5
  • Foto_6
  • Foto_7
  • Foto_8
  • Foto_9
  • ožujak plan rada

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Projekt Kreativno online

Javno.Radoboj.hr

Proracun

NK Radoboj

Općina prijatelj djece

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.