Get Adobe Flash player

Briga za okoliš i dalje na prvom mjestu!


Razvrstavanje otpada minimalna je aktivnost koju svatko može poduzeti kako bi osigurao da što veća količina odbačenih predmeta i materijala uđe u proces recikliranja i ponovne uporabe čime se štede sirovine i energija, smanjuje onečišćenje voda i zraka, te smanjuje količina otpada. Sve to je općina Radoboj prepoznala još 2009. godine kada je na svom području postavila prve eko otoke, te na taj način svojim mještanima omogućila razvrstavanje otpada. Danas je na području općine Radoboj postavljeno 9 eko otoka, u svakom naselju jedan, a oni prvi postavljeni zahtijevaju potpunu obnovu. Zbog toga su počeli radovi na obnovi eko otoka kod osnovne škole Side Košutić, Radobojskim Bregima, i zaseoku Miljani u Radoboju. Obnovit će se metalna konstrukcija eko otoka, te cjelokupna drvena oplata na istima.
U sklopu Javnog poziva za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kojeg je još 2018. godine objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , a temeljem Odluke o financiranju za projektni prijedlog“ Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada Ministarstva zaštite okoliša i energetike , a u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014—2020- Spšecifični cilj 6 i 1- Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta , općina Radoboj je osigurala 20 novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, koji će biti postavljeni na eko otocima. Nabava spremnika sufinancirala se sa 85% bespovratnih EU sredstava, dok je preostala sredstva osigurala općina Radoboj. Temeljem istog javnog poziva općina Radoboj osigurala je za svoje mještane i 842 žute kante volumena 120L i 50 kanti volumena 240L za odlaganje plastike. Nabavom žutih kanti za odlaganje otpada mještani općine Radoboj imat će mogućnost za potpuno odvajanje otpada na kućnom pragu , s obzirom da već imaju plavu i zelenu kantu , te na taj način u velikoj mjeri smanjiti količine odloženog otpada.
Ovim aktivnostima općina Radoboj osigurala je provedbu svoje zakonske obveze odnosno provedbu ciljeva i zadaća iz usvojenih planova gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja i zaštite okoliša.
Da na mladima svijet ostaje poznata je izreka, a da bi i naši najmlađi mještani od malih nogu bili upoznati sa pravilnim odvajanjem otpada i brigom za okoliš, pobrinulo se Društvo Naša djeca Radoboj uz Potporu Zaklade „Hrvatska za djecu“ i Općine Radoboj koji su zajedno realizirali projekt „Poboljšajmo ekološku svijest i zaštitimo okoliš“. U sklopu projekta osigurana su tri posebno dizajnirana spremnika za odvajanje otpada u obliku životinja- dupina, mede i žapca koji su dodijeljeni dječjem vrtiću „Škrinjica“Radoboj .Tako će i naši najmlađi mještani uz igru i zabavu svladati osnove pravilnog odvajanja otpada, jer na taj način čuvamo prirodu i okoliš i činimo dobro za naše zdravlje i budućnost, a to nam je svima u cilju.

  • Foto_1
  • Foto_2
  • Foto_3
  • Foto_4
  • Foto_5
  • Foto_6

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Korona virus

corona

NK Radoboj

Općina prijatelj djece

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.