Get Adobe Flash player

Kultura

Pisane podatke o prvim i točnim počecima djelovanja limene glazbe na području današnje radobojske općine teško je, ako ne i nemoguće, pronaći. No prema usmenoj predaji, to će vam mnogi potvrditi, muziciranje u ovom kraju ima stoljetnu tradiciju. Tu povijesnu priču potvrđuju i neki pisani tragovi, među kojima je i jedna stara razglednica, na kojoj se nalazi i jedan Slivnjak. Razglednica je naslovljena na Štovanog glazbenika Miroslava Slivnjaka. Pisani trag nas, dakle, upućuje u istočni dio općine Radoboj, jer spomenuti Slivnjak vjerojatno je iz sela Slivnjaki koje gravitira Šemnici Gornjoj. No, ima iz toga vremena i tragova koji vode u zapadni dio ove općine – u Orehovec Radobojski. Naime, prema predaji, prepričavaju to još danas oni koji imaju iza sebe pola stoljeća života, u ovom kraju su bili poznati mužikaši – Gerići. Među tim glazbenicima, naravno, priučenima, spominju se i danas Mirko, Andrija i Franjo Gerić te Ljudevit Kiseljak, koji su zajedno svirali u limenoj glazbi s Balagovićima iz Trškog Vrha. Dokaz tome je notna bilježnica koju čuva obitelj Stanka Cerovečkog. Je li se prije sviralo u Orehovcu ili u Radoboju, ostavljamo za neko drugo istraživanje. No, nedvojbeni su podaci vezani uz Rudnik Mirna: osnovan je 1919., a dvije godine kasnije vlasnik rudnika, uz pomoć učitelja Stjepana Miklaužića, osniva limeni glazbeni sastav s 15 glazbenika. Potvrdu o postojanju i djelovanju limene glazbe nalazimo i na fotografiji iz 1927. na kojoj se vide i glazbenici. Sačuvane fotografije svjedoče nam o egzistiranju limenih glazbenih orkestara na području općine Radoboj. Potvrđuje to i primjer Kraljevečke glazbe iz Šemničkog Kraljevca.

 

Tradicija limene glazbe u Radoboju vezana je uz rudarstvo. Registrirala se, kao samostalna udruga, 1998. godine, uzevši ime Mirna – po rudniku ugljena koji je sve do sredine druge polovice prošlog stoljeća bio izvor prihoda mjesnog stanovništva. Tako glazbenici daju svoj doprinos njegovanju uspomena na rudarske dane ovoga kraja. Sadašnju postavu Limene glazbe Mirna čine glazbenici nekoliko generacija. Uz mnogo odricanja i entuzijazma svaki se član nesebično zalaže da se ne prekine hvalevrijedna tradicija. Na taj način članovi Limene glazbe Mirna nastoje se odužiti svim ljudima dobre volje kojima je glazba u srcu i u duši.

 

Slika 1: Limena glazba "Mirna"

Godine 1998., Dragutin Crnek osniva novu mladu Limenu glazbu Radobojska zvona od 15 članova. Prvi značajniji javni nastup imali su u Krapini u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Ne treba posebno napominjati da je taj nastup, kao i mnogi drugi koji su slijedili iza njega, bio uspješan i od publike nagrađen pljeskom.

 

Kulturno – umjetničko društvo Zagorec Radoboj osnovano je 1979. godine. Neki datumom osnivanja KUD-a uzimaju 8. ožujka 1979., jer je tada osnovan Aktiv žena Radoboj, pod čijim su okriljem djelovali oni koji su se organizirano bavili kulturno – umjetničkim amaterizmom. Zbog raznolikosti rada 21. siječnja 1984. mijenja se dotadašnji naziv i registrira se Kulturno – umjetničko društvo Zagorec Radoboj i pod tim nazivom djeluje i danas.

 

Mješoviti pjevački zbor župe Radoboj djeluje od studenoga 2000. godine. Osnovan je na inicijativu župnika Ivice Bračuna. Stručno vođenje zbora povjereno je Mariji Jurinjak. Ovaj je mješoviti zbor tijekom postojanja imao niz uspješnih nastupa. Naravno u Radoboju nedjeljom i blagdanima nijedno misno slavlje ne prođe bez sudjelovanja Mješovitog pjevačkog zbora župe Radoboj. Moto njihovih nastupa je: Pjevajmo Bogu, u njemu je vječna ljubav i dobrota!

 

Radobojski tamburaši kao samostalan glazbeni sastav djeluje od 1999. godine. Ovaj sastav svoje korijene ima u tamburaškoj sekciji KUD-a Zagorec Radoboj. Repertoar mu čini uglavnom izvorna, autohtona zagorska tamburaška glazba, po čemu je i postao prepoznatljiv na području Krapinsko – zagorske županije, pa i šire. Od osnutka bilježe niz nastupa na mnogim festivalima narodne tamburaške glazbe, sudjelovali su u raznim emisijama na Hrvatskoj televiziji i na mnogim radiopostajama.


Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Korona virus

corona

Općina prijatelj djece

NK Radoboj

Legenda o dedeku i babici

Pristup staroj web stranici

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.