Sport

Kada govorimo o sportu u Radoboju, ne možemo ne spomenuti Nogometni klub Radoboj, koji je 2005. godine obilježio 30. obljetnicu djelovanja. U tom vremenskom razdoblju gotovo da bismo mogli između riječi sport i nogomet staviti znak jednakosti. No, nekad nije bilo tako...

U drugom desetljeću 20. stoljeća tu je bilo aktivno društvo za tjelesni odgoj stanovništva. Pisani trag o tome je sačuvana Spomen-zahvalnica Društva Hrvatskog sokola u Radoboju. Pisanih tragova o organiziranom bavljenju sportom na ovim prostorima, do osnivanja Nogometnog kluba Radoboj, nema. Naravno, ne računajući ono što se događalo za vrijeme nastave fizičke kulture u osnovnoj i područnim školama. Mladi iz Radoboja koji su se željeli malo ozbiljnije baviti nogometom, morali su kucati na vrata krapinskoga Zagorca ili mihovljanskog Rudara. Oni kojima je to bilo van ruke, krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća uključivali su se u natjecanja koja su u ono vrijeme održavana. Među takvima, kao najmasovnije na razini tadašnje općine Krapina, a kojoj Radoboj kao Mjesna zajednica pripada, bile su Radničko-sportske igre. Rezultati ekipa u kojima su igrali mladi iz radobojskih krajeva bili su potvrda da tu ima dosta talentiranih nogometaša.

 

Prilikom pokretanja inicijative da se formira nogometni klub, najveći problem bilo je utvrđivanje lokacije budućeg igrališta te iznalaženje novaca za otkup zemlje i njegovu izgradnju. Nakon različitih prijedloga rješenje je nađeno: novo igralište bit će sagrađeno kod nekadašnjeg radobojskog rudnika sumpora. Počeli su dogovori s vlasnicima parcela. Da bi se dobila potrebna površina, trebalo je od osam vlasnika otkupiti 2 938 čhv zemljišta. Sredstva za otkup i uređenje zemljišta osigurali su SIZ za fizičku kulturu općine Krapina i Mjesna zajednica Radoboj.

Nakon dugotrajnih priprema Osnivačka skupština Nogometnog kluba Radoboj održana je 28. prosinca 1975. Za prvog predsjednika Kluba izabran je Milivoj Ranogajec (uspješan direktor krapinske Tiskare Ljudevit Gaj – rođeni Radobojčan), Josip Borovečki izabran je za tajnika, a Gabrijelu Mežnariću povjerena je uloga trenera. Uz njih izabrano je desetak članova Predsjedništva i Nadzornog odbora, čime su ispunjeni svi formalni uvjeti utemeljenja Nogometnog kluba Radoboj.

Prve sezone Klub se natjecao u sastavu grupe Zagorje, gdje su uz Radoboj još igrali: Pregrada, Igrišće, Matija Gubec, Iskra, Dinamo, Milengrad, Zagorec Veliko Trgovišće, Belecgrad, Partizan, Slatina i Vrh. Prvu službenu utakmicu NK Radoboj odigrao je na starom igralištu u Svetom Križu Začretju protiv Iskre iz Lobora i pobijedio rezultatom 3:2. Na kraju natjecateljske sezone 1976./77. Radoboj je zauzeo šesto mjesto s ostvarenih 12 pobjeda i jednim neriješenim rezultatom, a devet puta je teren napuštao kao poražena ekipa.

U sezoni 1980./81. NK Radoboj igra zapaženu ulogu u III. Međuopćinskoj nogometnoj ligi i do posljednje utakmice u Krapini protiv Igrišća nalazio se na čelu ljestvice. Za osvajanje prvog mjesta bilo je potrebno osvojiti samo jedan bod. Na utakmicu je nogometaše prvi put pratila i limena glazba, dogodilo se to 21. lipnja 1981. no, na kraju uslijedila je tuga. Igrišće je pobijedilo s 2:1 i osvojilo prvo, a radobojski nogometaši morali su se zadovoljiti drugim mjestom. Pravda je na neki način bila zadovoljena time što su se i kao viceprvaci plasirali u viši rang natjecanja. Tadašnja skupština SIZ-a za fizičku kulturu općine Krapina proglasila je NK Radoboj najboljim sportskim klubom. Jesen te godine ostat će upisana u anale ovoga nogometnog kluba i po tome što je u prvenstvenom natjecanju uspješno startala juniorska ekipa.

Sezona 1994./1995. donijela je ponovno radost igračima i navijačima NK Radoboj jer je osvojeno prvo mjesto. Za taj uspjeh klub dobiva i priznanje Krapinsko-zagorske županije.

 

 

Godina 1995. u povijesti radobojskog nogometa pamti se po jednom tužnom događaju: rastanku od nogometne legende ovog kraja – Josipa Poljaka. U sportskim analima zagorskog nogometa zlatnim je slovima ispisano ime Josipa Poljaka, koji je od svoje šesnaeste godine bio nezamjenjiv član prve postave momčadi krapinskog Zagorca, čiji je dres nosio punih dvadeset godina. Igračku je karijeru završio, a trenersku započeo u NK Radoboj, gdje je bio uzor mnogim klincima, budućim nogometašima. Bio je jedan od najboljih nogometaša koje je naše Zagorje do sada imalo, ali ostao je skroman čovjek, radnik, sportaš. Za svoj doprinos razvoju zagorskog nogometa nikada nije primio adekvatna priznanja. Uz prisutnost mnogobrojnih obožavatelja, suigrača, prijatelja, rodbine i sportskih radnika iz cijelog Hrvatskog zagorja, Josip Poljak pokopan je na radobojskom groblju 14. lipnja 1995.

U organizaciji Općinskog povjerenstva za sport i udruge MNK Radoboj odigrava se radobojska malonogometna liga. Pravo igranja, odnosno nastupa imaju samo oni s mjestom prebivališta na području općine Radoboj. Natjecanje je organizirano tako da igra svaki sa svakim. Svi susreti igraju se na igralištu Osnovne škole Side Košutić Radoboj i to navečer, pod rasvjetom. Raspored utakmica određen je ždrijebom natjecateljskih brojeva uz primjenu Bergerove tablice. Momčad koja pobijedi na utakmici osvaja tri boda, a kod neriješenog rezultata svaka momčad osvaja bod.

Poljakov jarek, na Radobojskim Bregima, svake godine u kolovozu poprište je nogometnog susreta o kojem se priča najmanje godinu dana. Zašto je to tako? Zbog rivalstva između oženjenih i neoženjenih! I tako to traje već punih trideset godina. Prve su utakmice bile na Ribičevom, pa u Popovcu, a u zadnje vrijeme, to je sad već tradicija, odredište svih je Poljakov jarek. Taj nogometni sraz događa se prve nedjelje poslije Velike Gospe. Kako bi ova utakmica dobila na važnosti, kao iole malo ozbiljnoj, prethodi joj predigra. Sastaju se Bregovljanski zetovi i Noćni orlovi – koji, iako oženjeni, tvrde da su još uvijek ono što im označava naziv ekipe.


Radno vrijeme

ponedjeljak - petak,
07:00 - 15:00

Projekt Aktivni i nakon 65-e

Projekt Kreativno online

Javno.Radoboj.hr

Proracun

NK Radoboj

tmpAE

Općina prijatelj djece

tmpC004

Legenda o dedeku i babici

tmp2555

Pristup staroj web stranici

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti internet stranice Općine Radoboj

radoboj.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice radoboj.hr slažete se sa korištenjem kolačića.